S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
 
 
 Biotta na instagrame
whatsapp: 0917 313 314

PARTNERI:

Lekáreň Centrum, Senec

Dobromysel, Lokálny bio obchod v Nitre

Predajňa Som Gurmán, Spišská Nová Ves

Bio obchod U malého princa, Trenčín


»
Zeleninové placky s hubovou omáčkou a šalátom

Pre 1 osobu

 

80g mrkvy

80g zeleru

? cibule

80g póru

25g strúhanky

1 vajce

20g nastrúhaného parmezánu

? PL roztopeného masla

100g miešaných húb – šampiňóny, Shiitake huby, a.i.

? PL olivového oleja

1 dl smotany - nízkotučnej

Soľ, čierne korenie

 

Čas prípravy: 40 minút

 

Mrkvu a zeler nastrúhame na slížiky do misy. Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. Pór rozštvrtíme a nakrájame na väčšie kúsky asi 3 mm. Strúhanku, vajce a nastrúhaný parmezán dáme do misy k zelenine a všetko zmiešame na cesto. Ochutíme soľou a korením. Z hmoty vytvarujeme 3 placky, ktoré na teflónovej panvici na oleji z každej strany asi 3 minúty opekáme. Potom vyberieme. Huby, v závislosti na veľkosti buď rozpolíme alebo nakrájame na prúžky. V teflónovej panvici opekáme na masle cca 5 minút. Ochutíme soľou a korením. K hubám pridáme smotanu a privedieme k varu. Po dokončení nalejeme omáčku na tanier, naukladáme na ňu zeleninové placky a podávame. Ako prílohu môžeme podávaťľadovýšalát alebo rukolu.

Cestovinová panvica s hráškom a špenátom

Pre 1 osobu

 

100g mladého hrášku

125g hrubších rezancov

100g baby špenátu

1 PL repkového oleja

1 jarná cibuľa

0,25 dl zeleninového vývaru

Soľ, čierne korenie

 

Mladý hrášok rozpolíme, jarnú cibuľku nakrájame na 1 cm veľkéšikmé pásiky. Rezance varíme v osolenej vode, kým nie sú mäkké.  Potom ich scedíme. Olej na panvici alebo vo woku rozohrejeme. Hrášok a jarnú cibuľku na nej 2-3 minúty dusíme. Potom prilejeme zeleninový vývar a pridáme baby špenát a rezance. Všetko spolu dobre premiešame. Soľou a čiernym korením dochutíme. Podávame v hlbokom tanieri.

Šošovica s datľami

Pre 1 osobu

 

100g baby špenátu alebo mangold

250g miešanej zeleniny – napr. mrkva, zeler, pór

? cibule

? strúčika cesnaku

1 štipka korenie Garam Masala – zmes korenia

1 PL olivového oleja

60g zelenej šošovice

2 dl zeleninového vývaru

1 plátok citrónu

2 ďatle

?  zväzku petržlenu (príp. koriander)

Soľ, cayenské korenie

3 vykôstkované olivy

50g bieleho jogurtu

 

Čas prípravy: 20 minút príprava + 35 minút varenie

 

Listy mangoldu (baby špenátu) nakrájame na hrubšie prúžky a dáme bokom. Stonky mangoldu a miešanú zeleninu nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme na jemno a spolu s korením garam masala na panvici asi 3 minúty opekáme. Potom pridáme šošovicu a miešanú zeleninu. Po pár minútach varenia prilejeme vývar. Prikryjeme a pomaly varíme na miernom ohni asi 20 minút. Potom to odstavíme. Dáme na vrch plátok citróna a necháme šošovicu ešte  asi 15 minút doisť. V prípade potreby prilejeme ešte trochu vývaru alebo vody. Ďatle nakrájame na štvrtiny, petržlen nahrubo. Spolu s listami mangoldu to pridáme k šošovici. Ochutíme soľou a kajenským korením. Podávame s olivami a jogurtom.

ZmEzOTEw