Ako spoznáte kvalitný vianočný stromček ?

06.06.2018

Ako spoznáte kvalitný stromček ?

Vzhľad- vizuálnym pohľadom sa od spodku po vrch stromčeka zameriame najprv na stojan, či je kovový alebo plastový. Kmeň stromu by mal byt dôkladne pomotaný kvalitným ihličím odlišnej farby ,imitujúcim farebnosť kmeňa.Odhadom skontrolujete vzdialenosť prvého radu vetiev od podlahy a odstup každého radu vetiev.Ukončenie alebo prechod poslednej najvyššej časti stromčeka a poslednú špicovú vetvičky.Potom hmatom môžete skúsiť pevnosť hlavných vetiev,najlepšie spodných a ich výkyv do strán.Ak sa zameriate na tieto detaily a skontrolujete takto viacej stromčekov spozorujete rôzne rozdiely.Aj kovový stojan sa môže kývať ak nieje dôkladne prišróbovaný a najlepší je ak ma poplastovaný prechod medzi stromčekom a stojanom čo zabezpečuje lepšie pritiahnutie a najmenší výkyv.Aj plastové stojany sú rôznej konštrukcie a rozdielnej kvality.Niektoré vetvy sa tak kývu a sú nedostatočne vystužené že ledva udržia vlastnú váhu a nie keď im ešte naložíte nejakú výzdobu. Väčšina stromčekov je z viacerých poschodí a dôležité sú prechody medzi poschodiami ak ich nespozorujete tak je to v poriadku.Prevedenia ihličia bývajú rôznej kvality a farebných odtieňov a je len na Vás ktorá farba a skladba vetvičiek sa Vám pozdáva.Ihličie má byť príjemné na dotyk,  najlepšie na koncoch zastrihnuté aby sa dali navliekať dekorácie.
Zakončenie stromčeka to by mala byť samostatná kapitola lebo 30 cm vetvička na záver výrazne uberá na kráse a hodnote stromčeka.
Keď niekto udáva že stromček má 180 cm tak sa začnem premeriavať a kontrolovať si výšku v občianskom preukaze lebo koncová vetvička znehodnotí celý stromček!

Mohol by som rozdeliť vianočné stromčeky ponukané na Sloveskom trhu do piatich  kategórii kvality.

5- najnižšia kvalita: väčšinou ponúkaná v obchodných reťazcoch za nízku cenu.

                       nekvalitná čečina, nízka hustota, zastaraný dizajn, cvokované vetvičky/dosť                                                   nebezpečné/hrozí poranenie rúk.Stále sú však na trhu a ja ich nazývam metly ani ozdobený                            by som ho do bytu nedal asi by som sa hanbil.

4- štndardná kvalita: dostupné v bežných obchodoch za prijateľnú cenu.

                            čečina už je kvalitnejšia aj hustota ujde len dizajnovo sú stále pozadu, prevedenie                                          rozloženia vetiev a kvalita konárou je na štandardnej úrovni - keď sa nazdobý tak to                                       vyzerá dobre.

3- stredná trieda: u kreativnejších predajcov ktorý chcú predávať niečo lepšie ako obchodné domy.

                            kvalitnejšie stojany,pevnejšie konáre,dvojfarebná čečina,zvýšená hustota ale stále je                                      zakončenie stromčeka viditeľne iné.

                            ukončenie stromčeka je klasické 20 až 30cm vetvička čo dosť narúša ideálnu líniu zlatého                                rezu.

2- kvalitnejšia trieda: predajcovia ktorý si potrpia na kvalitu cenovo sú však úplne inde ako tie metly.

                            Od základu sú stromčeky iné možno to pod tou čečinou nikto nezbadá ale základná tyč aj                                konáre sú zosilnené.Čečina vysokej kvality v troch vrstvách a viacfarebná,                                                    zastrihnutá.Viacej vetiev a krátka vzdialenosť medzi radmi.

                            Plynulý prechod medzi poschodiami a dokonalé zakončenie. Pri prevedení 3D pozor na                                    cvokované vetvičky/nedržia polohu/

                            Dizajnovo aj materiálovo sú ladené aby zabezpečovali dokonalú imitáciu stromčeka v                                      prírode.

1- kvalita: Kvalitný predajca chce mať v ponuke okrem štandardnej a kvalitnejšej ponuky aj niečo IN. 

                            Konštrukčne najzaujímavejšie stromčeky kde objavíte moderné prvky ako samosklápacie                                vetvy s kvalitným viacfarebným

                            ihličím v prevedení 3D Ful alebo 3D +2D v rôznych odtieňoch a aj zo zasneženým                                          efektom.Kovový stojan a 3D zakončenie.

                            Dizajnovo spĺňajú všetky prvky dokonalej imitácie a ešte trochu viac.

Pozor stretol som sa u niektorých 3D stromčekoch aj s nizkou kvalitou základu stromčeka kde boli 3D vetvičky len nahradené za klasické ale v dobrej cene.

NzZhZG