1. všetky zuby musia mať po naostreniu rovnaký (správny) profil
»Výšku, rozteč a zaoblenie medzery zuba (pätnej rádius)
»Rezné uhly
»Pre kontrolu je vhodné používať šablónu zuba (z plechu alebo plastu podľa profilu nových, doteraz nepoužitých nástrojov)
2. zuby nesmie byť zamodralé (vplyvom pôsobenia tepla)
3. hroty zuba musí byť na priamke »Úchylky sa zmeria příměrným pravítkom a odchýlkomerom
4. brúsny kotúč musia pri presnom ostrení zvierať s bočnou plochou listu uhol 90 °
»Kontrola uholníkom
5. os brúsneho kotúča musí byť nad stredom hrúbky pílového listu a list musí byť upnutý presne zvisle »Kontrola pravítkom a posuvným meradlom
6. hrúbka odoberanej vrstvy pri jednom prechode sa volí 0,05 mm - 0,1 mm pri brúsení bez použitia chladenia, v chladenom systéme je možné odoberať aj väčšie vrstvu
»List sa prebrusuje minimálne 2-3x
»Hrúbka odoberanej vrstvy kovu nesmie byť tak veľká, aby vznikala zafarbená miesta na čele alebo chrbáte zuba
»Je odporúčané pred koncom ostrenie nechať posledný priechod ostričky prejsť naprázdno (len začistiť), bez pridanie vrstvy
»Tvorí Ak sa ihla aj pri malom úberu, je nutné očistiť kotúč alebo zvoliť kotúč s inou zrnitosťou
7. ak vznikne sfarbená vrstva, je nutné ostriť tak dlho, kým sa táto úplne neodbrousí
8. je potrebné dbať, aby polomer zakrivenia zuba zodpovedal pôvodnému (odporúčanému) profilu nástroje
»Príliš malý polomer spôsobí nebezpečenstvo vzniku trhliniek, čo môže v konečnom dôsledku viesť k roztrhnutiu pílového listu
»Voliť hrúbku kotúče podľa polomeru pätného rádiusu
9. pri použití rozvedených zubov je potrebné najprv rozvádzať a až potom ostriť - nikdy naopak
Zdroj: www.pilana.cz