S cieľom uľahčiť používateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Kliknutím na tlačidlo "OK" súhlasíte s použitím preferenčných, štatistických aj marketingových cookies pre nás aj našich partnerov. Funkčné cookies sú v rámci zachovania funkčnosti webu používané počas celej doby prehliadania webom. Podrobné informácie a nastavenia ku cookies nájdete tu.

Úvod » Recepty » Kváskový chlieb


        

Kváskový chlieb


1x
Skladom

 

Skladom: 0 ks
naša cena bez DPH : 0,00 EUR
naša cena s DPH (0 %):
0,00 EUR
Strážny pes:
Strážny pes

Kváskový chlieb

Ingrediencie

Základ cesta

80 g ražnej celozrnnej múky
100 g vody
1/2 PL (20 g) materského kvásku

Suroviny zmiešame spolu v miske, prekryjeme fóliou alebo iným neprievzdušným materiálom. Necháme pri izbovej teplote stáť 9 – 12 hodín alebo do zdvojnásobenia objemu.

Následne potrebujeme:
400 g pšeničnej chlebovej múky
230 g vody
2 ČL soli


Postup
Do misky so základom navážime múku, vodu a pridáme soľ. V miske vymiesime cesto (robotom, mixérom alebo ručne) tak, aby sa odliepalo od stien misy aj od ruky.
Vznikne pekná hladká a súdržná guľa cesta.

Cesto prekryjeme fóliou a necháme na linke stáť. Kvások prekvasí cesto.

Po 1,5 hodine kvasenia cesto premiesime len toľko, aby sme z neho vypudili bublinky. Necháme opäť 1,5 hodiny oddychovať.
Cesto bude rásť a zväčšovať svoj objem.

Následne si pomúčime pracovnú dosku pšeničnou chlebovou múkou. Prekvasené cesto vyklopíme pomocou stierky na cesto (alebo aj rukami) na pripravenú dosku.
Pomúčime si trošku ruky a cesto preložíme napolovicu z každej strany.

Cesto premiesime trochu v rukách a “podkašeme”. Teda všetky spoje cesta dáme na jedno miesto. Tak chlieb nebude v spojoch praskať, keď bude v rúre rasť.

Vytvarované cesto dáme do ošatky vysypanej zemiakovým škrobom. Spoj cesta musí byť navrchu ošatky.
V prípade, že ošatku nemáme, zvolíme vhodne veľkú misku. Tú vystelieme utierkou a vysypeme škrobom.

Cesto v ošatke prekryjeme fóliou a necháme finálne kvasiť pri izbovej teplote. Cesto má zdvojnásobiť svoj objem. Následne je správne vykvasené a pripravené na pečenie.

Zapneme si rúru a hneď od začiatku zohrievania umiestnime do stredu rúry plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme starší plech alebo nádobu, do ktorej budeme liať neskôr vodu.
Rúru necháme rozohriať aj s plechmi na 250´C na programe “horný – dolný ohrev”. K rúre si pripravíme 1 hrnček s teplou vodou (objem cca 200ml).

Keď máme rúru pripravenú, cesto vyklopíme z ošatky/misky na papier na pečenie. Ostrým nožom alebo žiletkou môžeme chlieb ozdobne narezať.

Cesto na papieri na pečenie prenesieme do rúry na plech, ktorý máme v strede rúry.
Následne do spodného plechu vylejeme pripravenú vodu v pohári a dvierka rúry rýchlo zatvoríme. Zanecháme tak paru v rúre, ktorá je dôležitá v prvých minútach pečenia.

Pečieme takto- 250´C, horný – dolný ohrev, spodný plech s vodou- 10 minút.

Následne po 10 minútach pečenia dvierka rúry otvoríme, vyberieme plech s vodou a teplotu stiahneme na 200°C.
Už teraz vidíme, ako bude chlieb vyzerať po upečení. Nie je však ešte dostatočne prepečený.
Potrebuje ešte 20 minút pri 200°C.
Teda celkovo spolu 30 minút pečenia.

Chlieb po upečení vytiahneme z rúry, zaklopeme naň zospodu a ak je zvuk zaklopania dutý, chlieb je prepečený. V prípade, že zvuk dutý ešte nie je, chlieb vrátime do rúry a ešte pečieme pár minút. Opäť cez zaklopanie zistíme, či už je prepečený.

Upečený kváskový chlieb pre začiatočníkov dáme na mriežku a necháme voľne vychladnúť.

NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Nebol zatiaľ pridaný žiadny názor. Pridajte svoj názor alebo dotaz ako prvý.

YTNjY
Strážny pes
Watch DOG


Informovať na e-mail pri zmene:


       keď cena klesne pod EUR

        keď produkt bude na sklade


Zadajte Váš e-mail: