Šošovicu preberieme, prepláchneme a necháme namočenú v studenej vode celú noc. Na druhý deň ju scedíme, pridáme čistú vodu a varíme domäkka na miernom plameni s 3 strúčikmi cesnaku a 2 bobkovými listami. Uvarenú šošovicu scedíme a vyberieme z nej bobkové listy a cesnak.
Cibuľu a 1 strúčik cesnak nasekáme nadrobno a restujeme ich na olivovom oleji. Po chvíli pridáme cuketu nakrájanú na kocky, ochutíme soľou a korením. Keď cuketa získa zlatistú farbu, pridáme odkvapkanú šošovicu, 2 lyžice masla a nasekanú petržlenovú vňať.
Dochutíme vínnym octom, soľou a korením.
Umyté a osušené kačacie prsia narežeme zošikma na strane s kožou. Ochutíme soľou a korením. Kačacie prsia restujeme na rozpálenej panvici bez použitia tuku najskôr na strane s kožou (asi 2/3 celkového času), aby sa z kože vypiekol tuk. Zľahka ich pritlačíme, aby sa koža opiekla rovnomerne. Keď je koža chrumkavá, kačacie prsia otočíme a opekáme po zvyšných stranách na miernom plameni. Potom pridáme najemno nasekanú štipľavú papričku, 2 strúčiky cesnaku, trstinový cukor a 2 lyžice masla.
Keď sa cukor rozpustí, pridáme paradajkový pretlak a mletú papriku. Chvíľu spolu restujeme. Podlejeme vínom a varíme ešte asi 5 minút. Stiahneme z ohňa, prikryjeme alobalom a necháme dôjsť.
Tip: Ak sa nám zdá omáčka príliš hustá, môžeme ju rozriediť trochou vody.
Na tanier naservírujeme porciu šošovice s cuketou a na ňu na plátky nakrájané kačacie prsia. Jedlo prelejeme pikantnou omáčkou.
https://www.kuchynovo.sk/Plytke-taniere